Diagonaal syndroom

Wat is nou het begin van mijn praktijk geweest? Pijn onder in mijn rug. In de jaren negentig ben ik op zoek gegaan naar hulp vanwege mijn rugklachten. Via de huisarts, fysiotherapeut, naar st Maartenskliniek Nijmegen. Daar ben ik naar huis gestuurd met de mededeling dat er maar weinig mis was met mijn rug. Zij konden niets voor mij doen. In het reguliere kwam ik niet verder. Dan maar in het alternatieve circuit kijken of er toch nog therapieën zijn die mijn rugklachten konden verminderen.  Na al het een en ander te hebben geprobeerd werd ik door iemand doorverwezen naar Joop Beekman in Arnhem, Therapeut Chronische Spierklachten. Na wat testjes en onderzoeken kwam hij met de diagnose ‘Diagonaal Syndroom’.

Wat is Diagonaal Syndroom?

Zonder in technische en moeilijke termen te vallen kun je het diagonaal syndroom bekijken als een blokken toren die niet goed op elkaar is gestapeld.

De eerste toren staat prima boven elkaar. Zo hoort ook het menselijk lichaam te zijn opgebouwd.  De tweede toren staat niet in balans. Doordat een blokje scheef staat moet dit op andere plekken worden gecorrigeerd anders valt de toren om.  Zo gebeurd dit ook in het menselijk lichaam.  Dit kan na een poosje klachten veroorzaken. Zie onderstaand schema:

Zoals te zien is in het schema heeft een diagonaal syndroom een redelijk vast klachten patroon. Is de oorzaak al een zeer geruime tijd aanwezig, meer dan een jaar of vijf bijv. dan kunnen de klachten tweezijdig worden.

 

Wat is vaak de oorzaak van een diagonaal syndroom?

Vaak word de oorzaak gezocht in lengte verschil in de benen. Dit hoeft echter niet altijd het geval te zijn. De oorzaak ligt veelal in een scheefstand van de bekken.  Inmiddels zijn meerdere therapieën hiermee aan de slag. Vooral bij cliënten waar de klachten nog niet vergevorderd zijn, waartoe bijv. de jeugd behoort is er, (het klachtenpatroon kan namelijk al op jeugdige leeftijd optreden) door kleine technische ingreep een mogelijkheid de pijnklachten te verlichten.  Wanneer  er sprake is van een scheve bekken stand, is er altijd sprake van (schijnbaar) lengteverschil van de benen. Aan de neergaande zijde langer, aan de opgaande zijde korter. Bij iedere stap wordt het kortere been dus dieper neergezet. Hierdoor ontstaat een grotere spiertrekkingen, die ook de pezen beïnvloed. Dit is de oorzaak van de heupklachten.  Wanneer we het langere been nog langer zouden maken, veroorzaakt dat een overstrekking van het kortere been. Hierdoor komt er langzaam maar zeker beweging in het bekken, en word de bekken stand weer rechtgetrokken.  Dit in combinatie met de juiste massagetechniek, acupressuur en intensieve begeleiding heeft aangetoond snelle en goede resultaten te geven.  In een traject van een week of zes zijn klachten vermindering van 60 tot 90 procent.

 

Oefening voor balans in gewrichten

Ga ontspannen staan met je voeten op schouderbreedte. Je knieën licht gebogen.  Buig je bovenlijf rustig helemaal naar beneden en laat je handen slap hangen, zodat je als een lappenpop hangt.

Probeer op een ontspannen manier je handen zo ver mogelijk naar de grond te brengen. Van daar uit bouw je jezelf als het ware weer op. Je maakt weer een “blokkentoren” van jezelf. Je komt langzaam omhoog en zet wervel op wervel totdat je je hele rug weer recht hebt. Je maakt met je rechterschouder een rondje  naar voren, omhoog en laat de schouder dan recht naar achteren zakken. Dit doe je ook met je linkerschouder. Dan zet je je hoofd recht op je romp en stel je jezelf voor dat er vanuit je kruin een touw vastzit en dat daar zachtjes aan omhoog getrokken word, zodat je hele lijf iets (paar cm) omhoog komt.  Nu stel je jezelf voor dat je in je enkels een plankje hebt zitten met daarop een balletje. Dit balletje moet op het plankje blijven, in het midden.  Door je enkel iets naar binnen of buiten te kantelen kun je het balletje voelen rollen op het plankje.  Zie afbeelding

Zorg dat het balletje in het midden van het ‘plankje’ blijft. Vervolgens doe je dit ook met je knieën. Als daar de balletjes midden op het ‘plankje’ ligt ga je door met je bekken en daarna je schouders.  Dit is een hele goeie oefening om te zorgen dat je lijf als een rechte rij blokken op elkaar komt te staan of blijft staan. Soms vraagt het wat oefening, concentratie om het ‘balletje’ te voelen.

Dit is een manier van benadering van rugklachten. Voor mij een hele waardevolle, maar dit is een klein deeltje van wat de oorzaak van rugklachten kan zijn.  Een mens is zoveel meer……..

Welke oorzaken zijn er nog meer? Hoe ga jij om met je lichaam? En wat heeft jou lichaam je geleerd? Neem jij jou lichaamssignalen serieus? Waar heb jij baat bij gehad?

Laat een reactie achter wat jou ervaring is met je lichaam en/of lichamelijke klachten om zo van elkaar te kunnen leren en ervaringen uitwisselen

5 Shares